Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Слабият летен сезон сви приходите на "Златни пясъци" с 55% и го остави на загуба

Приходите на дружеството от продажби се стопяват с 55% на годишна база

Слабият летен сезон сви приходите на "Златни пясъци" с 55% и го остави на загуба

Хотел Морско око Гардън Снимка: goldensands-bg.com

„Златни пясъци“ АД реализира загуба в размер на 1,075 млн. лв. към края на септември спрямо печалбата от 367 хил. лв. година по-рано след значителен спад на приходите през ударения от пандемията туристически сезон, показва консолидираният отчет на дружеството, разпространен чрез БФБ - София.

Приходите на дружеството от продажби се стопяват с 55% на годишна база след края на летния сезон до 9,8 млн. лв. в сравнение с приходите от 21,8 млн. лв. към края на третото тримесечие на 2019 г.

Разходите намаляват с 30% до близо 11 млн. лв., като най-голям спад се отчита при разходите за материали, външни услуги и персонал.

Активите на дружеството се увеличават с 1% вследствие на 18% ръст на перото вземания и предоставени аванси. Капиталът на дружеството е в размер на 88,8 млн. лв. При нетекущите пасиви се отчита леко повишение на задълженията по лизингови договори до 545 хил. лв.

От компанията отчитат, че основните рискове и несигурности са свързани със значително по-слабото търсене на туристически услуги по българското черноморие предвид настъпилата световна криза в туризма, предизвикана от пандемията от COVID -19.

Златни пясъци АД
Подобни спадове в продажбите, довели до загуба към края на септември, отчете и „Албена“ АД, което преживя най-тежкия сезон в историята си. Продажбите на дружеството се свиха с 65% на годишна база до 31,5 млн. лв. за деветмесечието на 2020 г. Приходите от наеми намаляват с по-слаб темп, или с 52% на годишна база до 1,98 млн. лв. за деветмесечието.

Вероятната причина е предплатени наеми до март 2020 г., когато наемателите не са можели да предвидят пандемията от коронавирус и икономическите ù последици.

Приходите от продажба на пакетни туристически услуги намаляха със 70% на годишна база до 23 млн. лв. за деветмесечието.

Резултатът от всички тези сривове в продажбите на "Албена" е 20,3 млн. лв. влошаване на резултата - от печалба преди данъци в размер на 17,6 млн. лв. за деветмесечието на миналата година до загуба от 2,76 млн. лв. за деветмесечието на 2020 г.

Акциите на „Златни пясъци“ поевтиняват с 39,5% от началото на годината при пазарна капитализация от 7,273 млн. лв. Книжата на „Албена“ понижават цената си с 47,6% от януари насам при пазарна капитализация от 94,009 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ запазиха ръстовете си